Daca sunt abordate responsabil si cu anumite limite impuse, jocurile de cazino reprezinta un mod distractiv de a petrece timpul liber si de a obtine castiguri materiale.
Insa, in afara stabilirii unor restrictii constiente, atat in ceea ce priveste timpul petrecut la aparate, cat si sumele investite, pot aparea consecinte nefaste, de la adictie la probleme psihologice sau financiare.
Astazi, noi ti-am pregatit un ghid detaliat despre cum poti identifica dependenta de jocurile de noroc, la ce resurse specializate poti apela daca aceasta s-a instalat deja, si cum poti mentine un comportament responsabil pe viitor.
Ce este jocul responsabil la cazino?
Prin joc responsabil intelegem un cumul de masuri implementate atat de jucatori, cat si de cazinourile online si de autoritatea romaneasca de reglementare a industriei, cu scopul limitarii riscului de a dezvolta o adictie.
Jucatorii pot fie sa-si stabileasca ei propriile limite, de exemplu la valoarea depunerii sau la timpul efectiv petrecut pe platforma, fie pot cere ajutor extern din partea organizatiilor de profil din Romania (Rombet, Joc Resonsabil etc.). Toate acestea au ca scop final protejarea jucatorului si mentinerea unui climat sigur de joc pentru toate categoriile de participanti.
Care sunt semnele dependentei de jocurile de noroc?
Din pacate, dependenta nu arata la fel pentru toata lumea, si poate fi greu de sezizat, mai ales in stadiile incipiente.
In scopul identificarii, organizatia jocresponsabil.ro a creat un chestionar de autotestare pe care il poti parcurge chiar acum pentru a afla daca te confrunti cu dependenta de jocurile de noroc. Pe scurt, cateva dintre comportamentele principale care arata un risc semnificativ sunt urmatoarele:
- Incapacitatea de a opri jocul, chiar si daca ti-ai setat atentionari periodice in fereastra de slot la fiecare 30-60 minute
- Cresterea progresiva a timpului petrecut in cazinourile fizice sau online
- Lipsa controlului si nevoia de a investi sume din ce in ce mai mari de bani
- Ascunderea acestui comportament de prieteni, rude sau familie
- Stergerea istoricului din browser dupa accesarea online a cazinourilor
- Continuarea comportamentului de joc compulsiv, chiar daca persoana nu isi mai permite sau incepe sa acumuleze datorii semnificative
- Negarea problemei, desi cei din jur, familia si prietenii incep sa observe
- Ganduri obsesive fata de orice tip de joc de noroc
- Evitarea obligatiilor de munca, a angajamentelor personale sau a petrecerii timpului cu cei dragi in favoarea jocurilor de noroc
- Neglijarea cheltuielilor esentiale si folosirea banilor pentru jocurile de noroc
- Sentimentul de vinovatie dupa o sesiune de joc
- Abordarea unor jocuri si mize din ce in ce mai riscante
Consecintele dependentei de jocurile de noroc
Dependenta de jocuri de noroc are numeroase implicatii negative de ordin fizic, personal si emotional. Netratata, ea este extrem de periculoasa, pentru ca persoana va tanji dupa iluzia castigului rapid si va pierde din ce in ce mai multi bani.
Ea se aseamana foarte mult din punct de vedere al efectelor pe care le genereaza cu dependenta de substante, de exemplu alcool sau droguri.
In cazul dependentei de jocurile de noroc, persoana experimenteaza o tulburare de control a impulsurilor. Chiar daca doreste sa opreasca acest comportament, jocul compulsiv este foarte greu de controlat si oprit. Persoana stie ca acest lucru are consecinte negative atat pentru ea, cat si pentru cei dragi, si totusi nu poate opri impulsul de a paria, fie ca vorbim de evenimente sportive, pacanele, loterie sau blackjack.
In lipsa unui tratament adecvat, dependenta de jocuri de noroc poate fi asociata si cu alte tulburari de comportament sau dispozitie, inclusiv depresie, ADHD, stres, abuz de substante, anxietate sau bipolaritate.
Dependenta de jocurile de noroc este progresiva, si se va agrava daca nu se iau masuri la timp. Aceasta a fost recunoscuta inclusiv in literatura de specialitate si a fost inclusa in Manualul de Diagnostic si Statistic al Asociatiei Americane de Psihiatrie (APA), editia a cincea (DSM-5).
Pe cine afecteaza dependenta de jocurile de noroc?
In ceea ce priveste varsta, dependenta de jocurile de noroc este mai des intalnita in randul persoanelor tinere si a celor aflate la varsta mijlocie. De asemenea, daca exista un model negativ in familie sau un pattern de dependenta, creste riscul ca si copiii sa dezvolte comportamente similare.
Din punct de vedere al sexului, barbatii sunt mai predispusi la dependenta de jocurile de noroc decat femeile. Insa, se crede ca, desi adictia se instaleaza mai rar si mai tarziu in viata la femei, acestea devin dependente mai repede.
S-au constatat, in plus, si unele caracteristici de personalitate care predispun oamenii la dependenta de jocurile de noroc. Aceasta este o problema des intalnita in cazul persoanelor foarte competitive, nelinistite, impulsive, care sufera de singuratate, stres cronic sau care lucreaza foarte mult.
Jocurile de noroc – un hobby, nu un mod de imbogatire peste noapte
Motivul principal care creste riscul de dependenta este credinta ca jocurile de noroc sunt o cale usoara de a acumula bani sau de a rezolva probleme de ordin financiar.
In acest mod, se creaza un cerc vicios din care cu greu se mai poate iesi. Jucatorul acumuleaza pierderi, insa este ferm convins ca are nevoie doar de un singur castig mare pentru a se redresa, iar acest lucru nu se intampla.
In realitate, jocurile de sansa trebuie tratate exact ca un hobby, iar posibilitatea de a obtine castiguri financiare trebuie sa fie pusa pe plan secund. Cu alte cuvinte, este posibil sa castigi, dar nu trebuie sa te bazezi pe asta.
Un alt principiu sanatos de joc responsabil este sa nu investesti niciodata sumele pe care nu-ti permiti sa le pierzi. Acest principiu a fost imprumutat de pe bursa si este la fel de important si in arena de cazino.
Cel de-al doilea motiv ce poate duce la dependenta este dorinta de a simti eliberarea de adrenalina ce insoteste anticiparea castigului.
Ce tipuri de dependenta de jocuri de noroc exista?
Pentru ca exista o gama larga de jocuri de noroc, atat in cazinourile stradale, cat si in cele online, si dependenta poate lua mai multe forme. Cea mai comuna este dependenta de aparatele de tip slot, urmata de jocurile de carti, ruleta, loterie si chiar tombole.
De asemenea, nici pariorii nu scapa de risc, pentru ca si acestia pot cauta sa experimenteze emotii din ce in ce mai intense, trecand de la pariurile pe evenimente sigure, la cele pe evenimente riscante, chiar improbabile, totul in cautarea unui castig capabil sa schimbe viata.
Studiile au aratat de asemenea si faptul ca un alt factor de risc este viteza anumitor jocuri, sau durata de timp dintre plasarea pariurilor si vizualizarea rezultatelor. Cu cat acest timp este mai scurt, cu atat creste riscul de dependenta. In aceasta categorie intra de exemplu pacanelele, jocul de video poker si unele jocuri de masa, unde rezultatele mizelor sunt afisate practic imediat.
Ce resurse exista pentru controlarea dependentei de jocurile de noroc?
Din pacate, nu exista un tratament specific, intrucat problema dependentei poate avea grade diferite de severitate. In plus, gasirea tratamentului adecvat poate fi ingreunata si de refuzul de a recunoaste ca exista o problema.
Insa, odata ce exista recunoastere, din fericire, jucatorul poate apela atat la resurse externe, din partea organizatiilor de profil sau a consilierilor, cat si la resursele interne ale cazinourilor (limite la depunere, autoexcludere etc.). Mai mult, este esential si sprijinul din partea familiei pentru ca riscul de recidiva este foarte mare.
Este important ca persoana afectata sa se inconjoare de oameni care ii sunt alaturi, nu de persoane cu un comportament asemanator.
Acest lucru poate fi dificil in situatiile in care dependenta a afectat deja relatiile personale sau de familie, insa, daca este posibil sa apelezi la ajutor din partea celor apropiati, poate fi cheia spre o vindecare pe termen lung, nu doar temporara.
Daca te confrunti cu aceasta problema, ti-am pregatit detalii in randurile urmatoare despre solutiile la care poti apela:
Resurse externe
- Consiliere psihologica – primul pas pe care il poti face este sa contactezi un psiholog si sa detaliezi starile cu care te confrunti, cand banuiesti ca s-a instalat dependenta si cum iti afecteaza viata. In principal, psihologii folosesc terapia cognitiv-comportamentala pentru a schimba tiparele de gandire ale persoanei si modul in care se raporteaza la jocurile de noroc. Aceasta este, insa, o solutie pe termen lung si poate necesita mai multe sedinte pana la obtinerea rezultatelor
- Tratament medicamentos – in urma unor evaluari de specialitate, daca persoana dependenta este diagnosticata si cu alte tulburari, cum ar fi depresie sau anxietate, i se pot prescrie tratamente medicamentoase specifice, de obicei antidepresive si anxiolitice. Niciodata sa nu iei astfel de medicamente fara prescriptie medicala, pentru ca pot aparea efecte adverse si exista riscul de supradozaj
Resurse interne
- Eliminarea tentatiilor – din pacate, desi in Romania s-au luat de-a lungul anilor numeroase masuri legislative pentru a stopa fenomenul dependentei, in continuare, jocurile de noroc sunt foarte accesibile, mai ales tinerilor. Atat cazinourile online, cat si casele de pariuri sunt disponibile 24/7, motiv pentru care si recidiva poate aparea la fel de usor. Sfatul nostru este sa elimini cu totul tentatiile – inchide-ti conturile la cazinouri, sterge aplicatiile de gambling si blocheaza automat reclamele la jocurile de noroc
- Inscrie-te intr-un grup de sprijin – in Romania, exista cateva grupuri de sprijin pentru dependentii de jocuri de noroc, unde acestia pot beneficia de suport si tratamente pentru recuperare. De asemenea, in astfel de medii, vei primi si resursele necesare pentru a sta departe de tentatii, vei afla povestile unor persoane cu experiente similare, vei fi ascultat, inteles si incurajat
Ce masuri de joc responsabil ofera cazinourile si cum le poti utiliza?
Chiar daca joci doar ocazional si investesti exclusiv sume mici, riscul de dependenta exista la toata lumea, si trebuie abordat cu seriozitate si cu o atitudine proactiva.
Din acest motiv, noi iti recomandam sa preintampini eventualele probleme folosind si resursele de joc responsabil pe care le ofera cazinourile online din Romania. Pe acestea le poti regasi de obicei pe homepage, in sectiunea footer. Majoritatea cazinourilor au o pagina dedicata denumita “joc responsabil”.
Conform legislatiei din Romania, varsta minima de pariere si de accesare a jocurilor de noroc este de 18 ani. Asadar, primul mod prin care operatorii se asigura ca minorii nu pot accesa platformele lor este prin verificarea KYC (Know Your Customer).
In momentul inregistrarii sau depunerii de fonduri, va trebui sa specifici data nasterii si sa o dovedesti cu un document oficial (buletin sau pasaport). Nu este posibila inregistrarea cu datele altcuiva, caz in care iti va fi sters contul. Daca documentele nu sunt furnizate in termen de 30 de zile, din nou, contul va fi blocat.
Si daca indeplinesti conditiile de varsta, pe site-urile cazinourilor vei fi in permanenta incurajat sa mentii un comportament responsabil. Multe cazinouri au chestionare de autoevaluare, precum si sfaturi precise (de exemplu „joaca doar pentru amuzant, nu si pentru a castiga bani” sau “nu incerca sa recuperezi niciodata o pierdere”).
Mai mult, operatorii monitorizeaza anumiti indicatori de comportament si intervin atunci cand apar neconcordante, de exemplu media depunerilor, variatia fata de media depunerilor, media pariurilor, media de timp alocata sesiunii de joc etc.
Alaturi de toate acesta, orice jucator poate apela si la alte masuri specifice direct din cont, din sectiunea „joc responsabil”, cum ar fi:
- Limite personale – aici poti seta limite custom pentru valoarea depozitelor, precum si limite de pariere, rulaj sau pierdere. Schimbarile intra in vigoare de obicei in 24-48 de ore
- Perioade de pauza sau time-out – daca simti nevoia de o pauza, poti stabili perioada dorita, de la o zi pana la 3 luni
- Atentionari de joc la fiecare 60 de minute – pe unele platforme de cazino, aceasta optiune este activata automat pentru a limita timpul petrecut de jucatori. Pe ecran va aparea un reminder la fiecare 60 de minute care te incurajeaza sa iei o pauza. Mesajul este standard si va aparea indiferent in ce joc te afli la momentul respectiv (poti primi un pop-up in fereastra de slot, la ruleta, bingo etc.)
- Autoexcludere – odata activata aceasta optiune, nu mai ai acces la contul de joc si la nicio facilitate a platformei respective. Nu mai poti depune sau paria la niciun joc si nu vei mai primi informari promotionale pe alte canale, de exemplu e-mail. Daca optezi pentru inchidere temporara, nu vei mai avea acces la contul tau pentru o perioada de 24 de ore, 7 zile sau maxim 2 ani. Insa, odata ce s-a inaintat o cerere de autoexcludere, contul este inchis permanent si nu va mai putea fi accesat niciodata. Jucatorul in cauza este inclus intr-un registru unic si confidential ce poate fi accesat doar de operatorul de jocuri de noroc.