Atat pasionatii de pariuri sportive, cat si jucatorii la pacanele, blackjack, loterie sau ruleta isi doresc sa prinda castiguri incredibile, capabile sa le schimbe viata. Insa, o problema destul de putin discutata pe care trebuie sa o inteleaga indeaproape orice jucator este cea legata de taxele si impozitele datorate.

Conform prevederilor mentionate in codul fiscal si in legea 227/2015, constituie venituri din jocurile de noroc toate sumele incasate, bunurile si serviciile primite ca urmare a participarii la jocurile de noroc, indiferent de denumirea venitului sau de forma in care se acorda, inclusiv cele de tip jackpot.

Asadar, dupa cum probabil intuiesti, in aceasta categorie intra toate castigurile inregistrate in cazinourile stradale sau online, iar diferite clase de impozit se aplica tuturor produselor de cazino si sport (pariuri sportive, pacanele, loterie, jocuri de masa si carti).

Potrivit unei adaugiri la textul de lege din martie 2018, aceste castiguri se impoziteaza prin retinere la sursa, asadar nu trebuie sa depui tu declaratiile de venit la ANAF. Operatorul se ocupa de acest aspect iar, inainte sa-ti inmaneze orice premiu de valoare monetara, va calcula valoarea impozitului aplicabil si il va vira catre bugetul de stat in numele jucatorului.

Aceasta masura a fost luata pentru a stopa evaziunea fiscala intrucat, inainte ca ea sa intre in vigoare, multi jucatori omiteau sa declare veniturile obtinute, mai ales in mediul online. Inainte de anul 2018, jucatorii aveau obligatia de a merge personal la sediul ANAF de care apartin si de a declara veniturile prin completarea unui formular.

In contextul deficitului bugetar anuntat de Guvernul Romaniei pentru 2024, deja s-au propus unele mariri de taxe si impozite, atat pentru operatorii de jocuri de noroc, cat si pentru castigurile efective incasate de jucatori. Toate aceste masuri au obiectivul final de a creste gradul de colectare pentru bugetul de stat.

In cele ce urmeaza, iti vom explica ce obligatii fiscale ai in 2024 in functie de valoarea castigurilor acumulate, cum le indeplinesti, precum si ce schimbari recente au survenit in lege.

Cum se calculeaza impozitul pe jocuri de noroc online in 2024?

Conform Ordonantei de Urgenta 20/2023 adoptata de Senatul Romaniei, vor intra in vigoare schimbari majore ce afecteaza industria jocurilor de noroc, dar si modul in care functioneaza ONJN.

Cele mai importante dintre acestea sunt cresterea taxelor de licentiere pentru operatori, interzicerea bauturilor alcoolice in locatiile fizice, precum si obligativitatea ca operatorii sa aiba sediul social in Romania. Se estimeaza ca, daca toate aceste prevederi vor fi aplicate intocmai, intre 2023 si 2024, se vor colecta 583.4 milioane de lei doar din taxe.

Dupa cum am mentionat anterior, impozitarea se realizeaza prin retinere la sursa. Impozitul pe care il datorezi se aplica fiecarei plati si creste progresiv in functie de valoarea castigului. Impozitul se aplica doar venitului brut primit de jucator de la organizator (operatorul de jocuri de noroc), astfel:

  • Castiguri de pana la 10,000 RON inclusiv (brut) – impozit de 3%
  • Castiguri intre 10,000 RON si 66,750 RON inclusiv (brut) – 300 RON + 20% pentru ceea ce depaseste suma de 10,000 RON
  • Castiguri de peste 66,750 RON (brut) – 11,650 RON + 40% pentru ceea ce depaseste suma de 66,750 RON

In cazul veniturilor realizate de persoanele fizice ca urmare a participarii la jocurile de noroc online sau la distanta, se aplica exact baremul de mai sus. Sumele datorate se vor determina si retine la sursa pentru fiecare transfer din contul de pe platforma de joc in cel bancar al jucatorului.

Daca doresti sa platesti un impozit mai mic la pariuri sau jocuri de noroc online, o idee buna este sa retragi in mai multe transe, mai ales daca valoarea castigului depaseste plafonul de 10,000 RON. Astfel, ti se va aplica o cota mai mica de impozitare, de 3%.

Initial, guvernul a propus o impozitare de 40% a tuturor castigurilor obtinute de jucatori, fara impartirea pe cote progresive, insa acest lucru nu s-a mai aplicat, intrucat ar fi avut consecinte negative asupra intregii industrii. Totusi, trebuie sa mentionam si faptul ca pragurile de impozitare prezente, valabile in 2024, sunt mult mai mari decat cele din 2022.

Asadar, daca acum obtii un castig in valoare de 5,000 RON, vei plati la stat 3%, adica 150 RON. Anterior, pentru acest castig, se aplica o cota de impozitare de 1%, asadar plateai de 3 ori mai putin, adica 50 RON.

Exista diferente in cazul castigurilor inregistrate la cazinouri offline?

Da. In cazul veniturilor pe care le obtii ca urmare a participarii la jocuri de noroc in persoana, in cazinouri, cluburi de poker, la aparate de joc sau prin completarea de lozuri, platesti impozit 0% pentru castigurile de pana la 66,750 RON.

Daca valoarea castigurilor depaseste pragul de 66,750 RON, impozitul se determina prin aplicarea baremului mentionat de noi anterior. El se aplica asupra fiecarui venit brut pe care il incaseaza jucatorul, din care se scade 11,650 RON.

Incadrarea in plafonul de impozitare se verifica de organizator la fiecare plata, indiferent de jocul la care este obtinut castigul. Impozitul final este calculat de operator si retinut automat, iar, in momentul platii, tu primesti valoarea neta a castigului.

Impozitul pe venit datorat de jucator este platit in numele sau de catre organizator pana la data limita de 25 a lunii ulterioare inregistrarii castigului.

Fata de alte venituri pe care le pot obtine persoanele fizice din Romania (chirii, criptomonede etc.), in cazul celor din jocurile de noroc, se datoreaza exclusiv impozit pe venit, nu si contributii sociale obligatorii (CAS, CASS).

Alte taxe percepute la jocurile de noroc in 2024

Toate site-urile de jocuri de noroc si casele de pariuri online din Romania licentiate de ONJN sunt obligate sa perceapa si o taxa de viciu de 2% din valoarea depunerii. Aceasta taxa a fost introdusa relativ recent, in anul 2019, si este in vigoare inclusiv azi. Asadar, la fiecare depozit, daca ai trimis 100 RON, vei putea juca efectiv doar cu 98 RON.

Diferenta de 2 RON este trimisa automat la Trezoreria Nationala de catre operator. Unele cazinouri online au decis sa suporte ele taxa de viciu in scopul fidelizarii jucatorilor. Acest comision se aplica indiferent de metoda de plata pentru care opteaza jucatorul (card de debit, portofel electronic, transfer bancar) si nu poate fi evitata in niciun mod.

De asemenea, desi nu este inclusa in niciun proiect de lege, in majoritatea situatiilor, si retragerea de pe cazinourile online poate fi comisionata cu pana la 3%. Aceste taxe de procesare pot fi percepute fie de cazino, fie de companii third-party, de exemplu Skrill, NETELLER etc.

Tot in scopul fidelizarii, unele cazinouri le ofera jucatorilor una sau mai multe retrageri gratuite, urmand sa aplice ulterior comisioane de procesare.

O alta taxa pe care trebuie sa o cunosti se aplica la casele de pariuri stradale. Participantii la pariuri offline trebuie sa plateasca 5% din miza fiecarui pariu plasat intr-o agentie stradala.

Asadar, daca ai jucat 100 RON per bilet, miza biletului va fi de 95 RON. Aceasta taxa de 5% nu se aplica si biletelor online. Cu alte cuvinte, daca joci offline, platesti impozit la fiecare bilet castigator, in timp ce online, impozitul se aplica la fiecare retragere.

Un alt lucru esential de mentionat este ca toate prevederile de mai sus se aplica exclusiv companiilor din industria de jocuri de noroc ce detin licente de operare pe teritoriul Romaniei. Pe acestea le poti verifica accesand registrul oficial ONJN pentru detinatorii de licente clasa I, respectiv licente clasa a II a.

Sfatul nostru este sa arunci o privire si peste site-urile de cazino aflate pe lista neagra, intrucat acestea desfasoara jocuri de noroc neautorizate.

Iti reamintim si faptul ca, daca joci pe site-uri ilegale, nu doar ca esti pasibil de amenda, insa te supui si altor riscuri in materie de securitate, de la furtul datelor personale, la castiguri si retrageri anulate fara motiv, precum si bonusuri si promotii cu termeni abuzivi.

Ca o ultima mentiune, tot conform prevederilor Noului Cod Fiscal, se aplica si un impozit de 10% prin retinere la sursa asupra venitului net obtinut din premii. In aceasta categorie intra sumele primite la loteria bonurilor fiscale, precum si cele din promovarea produselor/serviciilor ca urmare a practicilor comerciale.