Pentru multi dintre noi, remi, remy sau rummy este jocul copilariei, de care ne leaga foarte multe amintiri frumoase. Daca te gandesti si in momentele acestea cu nostalgie la zilele de vara, cand te intalneai cu un grup de prieteni la unul dintre ei acasa si jucati cu orele, articolul de astazi iti va improspata memoria si, cine stie, poate chiar te va determina sa reincepi aceasta traditie.
Remi este un joc de societate incredibil de popular in randul tuturor segmentelor de varsta din Romania, fiind cu precadere ales de copii, dar si de adulti cu varste cuprinse intre 20 si 40 ani in medie. Datorita acestei caracteristici, este important de mentionat ca ai nevoie de un grup pentru a lua parte la un joc de remi, nu poti juca pe cont propriu.
Se crede ca inventatorul jocului de remi a fost Ephraim Hertzano, un evreu nascut in Romania. Acesta ar fi conceput jocul de remi ca un protest la adresa cenzurii regimului comunist din anii 1940, care a interzis, printre altele, si jocurile de carti. Asadar, inventatorul a dorit sa vina cu o interpretare creativa noua, in care clasicele carti de joc erau inlocuite cu piese de plastic sau „pietre”.
In anul 1978, acelasi Ephraim Hertzano a fondat prima companie care a produs vreodata un joc de remi, Lemada Light Industries LTD., dar a publicat si o carte dedicata remi-ului.
In cele ce urmeaza, iti vom releva toate secretele acestui joc – de la regulile de baza, pana la eventualele strategii pe care le poti aplica pentru a-ti imbunatati sansele de castig.
Remi reguli, principii si mod de joc, pe intelesul tuturor
Un joc de remi utilizeaza 106 piese in total. Poti regasi acest joc si sub denumirea alternativa de rummy. Se crede ca acest nume a fost atribuit original in Mexic, pe baza unei traditii ce il obliga pe pierzator sa ofere invingatorilor o sticla de rom.
Remi este un joc versatil care reuseste sa fie distractiv si antrenant pentru o gama larga de audiente, de la fanii jocurilor de societate, pana la fanii jocurilor de cazino cu carti (blackjack, poker etc.). In mare parte, remi imprumuta elemente din jocul de carti Rummy si clasicul Mahjong din Asia.
Ce trebuie sa retii este ca exista si variatii locale ale acestui clasic, de pilda Remi Turcesc sau Remi Indian. O alta interpretare interesanta este Remi 500, in care piesele de plastic sunt inlocuite de pachete de carti.
Dupa cum am mentionat anterior, pentru a incepe o runda propriu-zisa de remi, trebuie sa cumperi un set din magazin. Odata ce il desfaci, vei descoperi 4 tablite din lemn sau plastic, pe care va trebui sa asezi cele 106 de piese. Dintre acestea, 104 de piese reprezinta suite de la 1 la 13, plus 2 jokeri sau jolly in culorile rosu, galben, albastru si negru.
Pentru fiecare suita, vor fi atribuite cate doua piese identice, de exemplu 2 piese de 6 galben sau 2 piese de 8 rosu. Asemeni simbolului wild de la pacanele, in remi, jokerii pot substitui orice alta piesa.
Ai nevoie de minim 2 jucatori pentru a incepe o runda de remi, insa pot participa inclusiv 4. Fiecare joc nou debuteaza cu asezarea pieselor sau pietrelor in grupuri de cate 7, iar piesa care ramane in plus va fi utilizata pentru a numara gramezile ramase pana la numarul indicat pe ea.
Prima carte aleasa poarta numele de Atu, si va fi indepartata de pe gramada si pusa pe urmatoarea, fiind de asemenea distribuita prima. Jucatorul care are atuu-ul dupa impartirea cartilor va fi premiat cu 50 de puncte.
Apoi, jucatorii vor primi cate doua gramezi a cate 7 piese, iar primul dintre acestia va indeparta o carte. In cadrul turei de inceput, participantii nu au voie decat sa traga sau sa dea o piesa jos cu scopul de a ramane cu 14 pe tabla.
Incepand cu urmatoarea runda, participantii pot etala combinatiile de piese, atat timp cat suma pieselor este de minim 45 de puncte, si este inclusa cel putin o suita sau o terta de 1.
Conform regulilor, fiecare piesa are un anumit corespondent in puncte, astfel:
- Piesele de la 2 la 9 – 5 puncte
- Piesele de la 10 la 13 – 10 puncte
- Piesa 1 – 5 puncte in formatie 1-2-3
- Piesa 1 – 25 de puncte in formatie 1-1-1-1
- Piesa 1 – 10 puncte in formatie 12-13-1
- Jolly sau joker – are 50 de puncte, si substituie orice alta piesa pentru a alcatui o suita sau o formatie
Combinatiile cheie de piese la remi – tot ce trebuie sa stii despre terte si suite
Obiectivul cheie al jucatorului la remi este de a da jos piesele de pe tabla si a forma suite sau formatii in dreptul sau, pe masa de joc. Principalele combinatii pe care le poti etala sunt:
- Suita – minim 3 piese consecutive de aceeasi culoare (exemplu – 1-2-3 galben). Maximul pe care il poate avea o suita este de 13 piese
- Terte – minim 3 piese de aceeasi valoare, dar de culori diferite (exemplu – 3 rosu, 3 galben, 3 albastru, 3 negru)
Alaturi de acestea, jucatorul trebuie sa pastreze o piesa separata, in scopul inchiderii jocului, ce nu trebuie alaturata la nicio alta formatie. Atunci cand ramai cu 3 piese pe tabla, trebuie sa-i informezi pe ceilalti jucatori, iar daca ramai cu una, inchizi runda.
Cine inchide runda primeste automat 100 de puncte in plus, alaturi de cele pe care deja le-a acumulat la combinatiile precedente. Daca se inchide runda prin joker, numarul de puncte se dubleaza.
Unde pot juca remi si ce optiuni am la dispozitie?
La momentul actual, exista doua moduri principale in care poti juca remi – offline, alaturi de prieteni, sau online, pe platforme de profil.
Daca optezi pentru varianta online, deocamdata, in Romania, nu exista posibilitatea de a juca remi pe bani la niciun cazino licentiat. Este posibil doar sa joci remi gratis, folosind bani virtuali. Aceasta optiune te poate ajuta mai ales daca esti incepator si vrei sa inveti regulile si sa-ti concepi o strategie, fara sa risti nimic.
Pe site-uri de profil ca MagicJoly sau VIP Remi, dar si prin aplicatii mobile dedicate de tipul Remi pe Tabla sau Remi Etalat pentru Android, poti avea acces instant la jocul preferat, de pe orice dispozitiv (desktop, tableta, mobil).
Majoritatea acestor platforme iti ofera sansa de a juca direct cu calculatorul, caz in care fiecare rezultat este decis aleatoriu de tehnologia RNG (Random Number Generator), aceeasi utilizata la pacanele si jocuri de masa.
Unele site-uri iti permit si sa te conectezi cu persoane reale si sa restrictionezi numarul maxim de participanti, astfel ca iti poti face prieteni noi si iti poti imbunatati aptitudinile de joc.
De asemenea, in afara remi-ului clasic, poti incerca si varianta de remi etalat, cu reguli putin diferite. In cazul acestuia, formatiile se pun pe masa, iar ceilalti participanti pot interveni in formatiile altcuiva pentru a-si completa numarul de puncte sau a scapa de piesele nedorite.
Remi nu este doar distractiv, ci te poate ajuta si sa te bucuri de o seara de socializare cu prietenii, si sa-ti imbunatatesti capacitatea de memorare.
Ca strategii de succes pe care le poti implementa, la remi este recomandat sa nu pastrezi piesele de valoare mare prea mult timp, si sa urmaresti in permanenta piesele care au fost date jos de ceilalti jucatori, pentru a putea intui combinatiile adversarilor.