Rentz sau rent este un joc de carti relativ obscur, dar foarte interesant de incercat macar o data, gratie complexitatii sale.

Este un joc de tip compendiu cu mai multe sub-jocuri sau mini-games pozitive sau negative, fiecare dintre acestea supunandu-se unui alt set de reguli. De asemenea, nu se pot forma echipe, asadar este un joc prin excelenta individual.

Poti incerca o partida de rentz in mai multe contexte – fie acasa, alaturi de prieteni sau familie, fie online, impotriva altor jucatori alesi aleatoriu. Exista si platforme unde se organizeaza turnee la rentz pentru cei mai iscusiti dintre jucatori, acestea atragand peste 20,000 de vizitatori in medie.

Daca esti mereu dornic sa descoperi un nou joc de carti incitant, astazi ti-am pregatit o descriere detaliata a rentz-ului – regulile principale, scurt istoric, detalierea fiecarui mini-joc, precum si eventualele strategii pe care le poti implementa. Asadar, sa incepem…

Istoria jocului de rentz de la origini si pana in prezent

Cunoscut si sub denumirile alternative de Barbu sau Tafferan, se crede ca jocul de rentz ar fi aparut undeva in secolul XX, in Franta, debutand ca un joc de societate distractiv pentru studenti, urmand ca, incepand cu anul 1960, sa se bucure de popularitate si in alte tari din Europa.

Desi in prezent este cunoscut drept un joc de carti romanesc, avand in vedere popularitatea sa pe plan local, conform altor pareri, rentz-ul pe care il cunoastem astazi ar fi avut ca inspiratie alte jocuri de carti practicate la curtea regala, in perioada Imperiului Austroungar.

Rentz – principiile cheie ale jocului

Pentru o runda propriu-zisa de rentz, trebuie sa fie prezenti intre 3 si 6 jucatori. Se va utiliza un pachet standard de carti, iar fiecaruia de la masa ii vor fi impartite cate 8, incepand de la cartile cu valoarea cea mai mare. In cadrul jocului de rentz, sunt disponibile alte 8 mini-jocuri, mai precis 5 negative si 3 pozitive.

Atunci cand ii vine randul, fiecare jucator de la masa are dreptul sa aleaga din mini-jocurile disponibile, in functie de cartile pe care le detine. Odata ales un joc, el va fi marcat in tabela de joc sau hasurat separat pe o foaie de hartie, pentru ca fiecare sub-joc sa fie ales doar o data.

Dealerul este cel care incepe jocul punand jos prima carte. Apoi, in sensul acelor de ceasornic, ceilalti participanti trebuie sa dea jos carti de aceeasi culoare.

Va castiga jucatorul ce da jos cartea cu valoarea cea mai mare. Ordinea cartilor este 2,3,4,5,6,7,8,9,J,Q,K si A. Obiectivul jocului de rentz este etalarea tuturor cartilor. Daca ai dat As, ai dreptul sa mai pui o carte, iar locul I va fi atribuit persoanei care termina prima data cartile din mana.

Mecanismele de gameplay ale sub-jocurilor la rentz se bazeaza pe levate. Ele sunt similare cu cele utilizate la bridge, dar se joaca fara atu.

Pentru ca majoritatea sub-jocurilor sunt negative, trebuie ca participantul sa evite cu succes levatele ce contin anumite carti. Tocmai datorita acestei complexitati, un joc de rentz poate dura pana la 3 ore, si se vor juca 7x (numarul de jucatori) runde. De exemplu, daca sunt 3 participanti, se vor juca 21 de runde.

Rentz – reguli si punctaje

Dupa cum am mentionat anterior, exista 8 sub-jocuri in total, respectiv 5 negative si 3 pozitive. La fiecare dintre acestea, punctajele se atribuie astfel:

Jocuri Negative

  • Popa de rosu – nu trebuie luata aceasta carte. Daca o faci, jocul se incheie si pierzi 100 de puncte sau pierzi 200 de puncte, daca se joaca pe nevazute
  • Dame – scad 25 de puncte
  • Romb/carou – scad 20 de puncte
  • Levate – scad 10 puncte
  • Totale minus – toate jocurile negative, respectiv Dame, Carouri, Levate si Regele de Cupa. Valorile se cumuleaza iar tu obtii un total negativ. Dama de caro romb are valoare negativa dubla, adica -45 de puncte, pentru ca insumeaza atat punctajul de la dama, cat si semnul caro

Jocuri Pozitive

  • Totale plus – opusul subjocului totale minus. Trebuie sa iei Dame, Carouri, Levate si Regele de Cupa, iar punctajul se insumeaza. La fel, dama de caro are valoare pozitiva dubla, adica +45 de puncte
  • 10 de trefla – trebuie sa iei aceasta carte si primesti un punctaj de 100 de puncte
  • Rentz – termini cartile inaintea celorlalti jucatori de la masa

La debutul rundei, fiecare jucator trebuie sa aseze o carte cu fata in sus, incepand de la cei 4 valeti, urmati in suita de carti de aceeasi culoare.

Daca nu detii o astfel de carte, poti sari peste randul tau si ceda mana jucatorului urmator. Toate sub-jocurile continua pana cand fiecare jucator termina cartile din mana.

Daca ai pus un As pe masa, mai poti da jos o carte, daca ai pus cartea cu valoarea cea mai mica, il obligi pe urmatorul jucator sa stea o tura. Ce mai trebuie sa retii este ca punctele finale se atribuie in ordinea in care jucatorii termina cartile.

Locul I, adica cel care termina primul, va primi 300 de puncte, al doilea va primi 250, al treilea 200, al patrulea 150, al cincilea 100, iar ultimul 0 puncte. Daca, la inceputul rundei, mana ta contine cel putin 4 capete (asi sau carti cu valorile cele mai mici), poti refuza jocul.

Rentz american, o alta interpretare a clasicului romanesc

Jocul de rentz nu s-a bucurat de popularitate doar in Europa incepand cu secolul XX, ci si in America. Din acest motiv, s-a creat o varianta de joc reinterpretata, cu mici diferente subtile fata de rentzul romanesc.

In versiunea americana, participa doar 4 jucatori la actiune, se utilizeaza intreg pachetul de carti, minus joker, iar dealerul este ales aleatoriu.

Nu se vor imparti cate 8 carti per participant, ci cate 13. Dupa ce se incheie fiecare mini-joc, dealerul se schimba. De asemenea, in rentzul american, exista 5 mini-jocuri, adica 4 cu punctaj negativ si doar 1 cu punctaj pozitiv, fiind putin mai greu de castigat, insa provocarea este binevenita, mai ales pentru cei care au rabdarea necesara.

In varianta americana, difera si numele mini-jocurilor, precum si punctajele atribuite pentru fiecare carte, astfel:

  • Acool – joc negativ, se scad 10 puncte pentru fiecare mana castigata
  • Diamonds – joc negativ, -15 puncte pentru fiecare carte de caro luata in calcul
  • King of Hearts – joc negativ, -75 de puncte pentru fiecare mana ce contine regele de inima
  • Queen – joc negativ, -25 de puncte pentru fiecare regina
  • Rentz – joc pozitiv. Asemeni variantei romanesti, in functie de ordinea in care termina cartile, jucatorii primesc un alt punctaj. Locul 1 primeste 200 de puncte, locul 2 primeste 150, locul 3 primeste 100, iar locul 4 primeste 50 de puncte

Unde pot juca rentz si in ce format?

Cea mai facila metoda este pur si simplu sa chemi acasa la tine cativa prieteni si sa jucati. Fiind un joc de lunga durata, este o metoda distractiva de a petrece timpul liber si de a socializa cu alte persoane. Insa, poti juca inclusiv online, alaturi de alti membri ai comunitatii, pe site-uri ca PlayOK.ro, dupa crearea unui cont.

Exista si o aplicatie mobila pentru Android ce poarta numele de Znappy Rentz, ce poate fi descarcata gratuit. Aceasta te conecteaza cu singura varianta multiplayer de rentz care exista la ora actuala, iar ceilalti jucatori vor fi selectati aleatoriu.

Din pacate, inca nu exista posibilitatea de a juca rentz online pe bani reali la cazinouri, dar te vom tine la curent daca va fi implementata pe viitor. La momentul prezent, poti juca strict pentru entertainment, fara posibilitatea de a acumula castiguri materiale.

In ceea ce priveste strategiile la rentz, fiind un joc lung si complex, chiar daca ai nu ai avut un start puternic, poti mereu recupera pe parcurs.

In plus, poti urmari cartile puse pe masa de ceilalti participanti, studia reactia adversarilor si opta pentru bluffing, exact ca la poker, pentru ca acestia sa nu poata sa-ti citeasca la randul lor propriile reactii. Chiar daca ai cea mai buna mana, nu lasa niciodata sa se vada ca esti pe cale sa castigi.