Whist este un joc de carti complex si fascinant, care a luat nastere in Marea Britanie, intre secolele XVIII-XIX. Inca de la inceput, s-a bucurat de popularitate, fiind unul dintre cele mai indragite jocuri de levata. Se crede ca whist-ul a reprezentat si o sursa de inspiratie pentru jocul de bridge, aparut ulterior.

In functie de regulile de desfasurare, de specificul local si de etapele suplimentare adaugate la jocul clasic, exista mai multe variante de whist, dintre care amintim:

  • Bid Whist – un joc popularizat in SUA. Acesta se joaca in perechi si cuprinde o alta etapa de licitatie
  • Boston Whist – ales cu precadere in Europa, tot in perioada secolului XIX, a fost detaliat mai pe larg in celebrul roman Razboi si Pace al lui Lev Tolstoi
  • Oh Hell – un alt joc de carti englezesc. In aceasta versiune, jucatorii nu pot licita decat numarul de levate pe care le vor face, fiind penalizati daca liciteaza mai mult sau mai putin
  • Whist sarbesc – acesta implementeaza un principiu de joc similar cu precedentul, participantii incercand sa limiteze numarul de levate pe care le vor face. In fiecare runda, se va imparti cu o carte mai putin fiecaruia
  • Whist romanesc – foarte similar cu Oh Hell. De fapt, se crede ca varianta romaneasca a fost inspirata de acest joc

Dintre toate cele de mai sus, in ghidul nostru de astazi, iti vom prezenta mai pe larg regulile si principiie de baza ale whist-ului romanesc. Spre final, vom detalia si unde il poti incerca in 2024.

Whist – reguli si mod de desfasurare

Pentru un joc de Whist, este necesar un pachet standard de 52 de carti, insa nu se vor folosi toate, numarul fiind determinat de totalul participantilor. In ordine, valorile cartilor de fiecare culoare (pica, trefla, carou, cupa) de la cea mai mare la cea mai mica sunt A,K,Q,J,10,9,8,7,6,5, 4,3,2.

Jocul de Whist romanesc este unul individual, asadar nu se pot forma echipe, ca in varianta clasica englezeasca. Se poate juca in 3,4, 5 sau 6, insa varianta ideala este cea cu 4 persoane. La inceputul rundei, fiecarui jucator i se vor imparti cate 8 carti. Cele mai mici carti vor fi scoase din joc primele la Whist, deci vei ramane cu cele de valoare mare (Asi, Dame etc.).

Unul dintre participanti va trebui sa creeze un tabel, in care vor fi inserate progresiv punctele obtinute de fiecare. Fiind un titlu foarte complex, whist-ul are alte 8 jocuri secundare sau mini-games (1 si 8 – jocuri simple, 2,3,4,5,6,7 – jocuri cu atu).

Alegerea fiecarui joc este determinata de cartea pusa pe masa de primul jucator. Obiectivul participantilor la whist este sa acumuleze cat mai multe puncte prin completarea mainilor de joc licitate. Rundele de 1-8 carti se joaca direct proportional cu numarul jucatorilor.

Inainte de inceperea rundei propriu-zise, se va trage la sorti pentru a fi ales primul jucator sau dealer-ul, adica cel care imparte cartile de joc, in sensul acelor de ceasornic. Numarul cartilor fiecarui jucator creste progresiv cu fiecare joc. Asadar, la prima runda, primesti cate una, la a doua cate doua, pana ajungi la maximul de 8. Cand se termina primele 8 jocuri, cartile se vor imparti descrescator, de la 7 la 1.

Prima carte asezata cu fata in sus va servi drept atu, iar culoarea este esentiala. Doar jocurile de 8 nu implica un atu. In functie de atu, jucatorii trebuie sa parieze pe scorul pe care cred ca il vor obtine, iar acesta va fi notat in tabelul realizat anterior.

Obiectivul fiecaruia va fi sa puna jos o carte de culoarea celei asezate de primul jucator sau dealer. Daca nu detine una, pune jos un atu, iar daca nu are atu, pune jos orice alta carte. Castigatorul rundei va fi cel care a pus jos o carte de culoarea celei initiale, sau cel mai mare atu.

Daca in etapa de pariere, ai intuit corect si ai realizat atatea maini cate ai spus in subjocul respectiv, primesti un numar de puncte. Daca ai facut mai putine decat cele licitate, primesti un punct de penalizare pentru fiecare mana in minus. Insa, daca ai realizat mai multe maini decat ai spus initial, esti penalizat pentru fiecare mana aditionala.

Cum se calculeaza punctajul la Whist?

Conform regulilor Whist, punctajele se acorda la fiecare runda iar, daca ai luat cate maini ai licitat initial, primesti 5 puncte + numarul de maini facute. Uite mai multe detalii:

  • Daca ai mizat la mini-jocul 1 ca vei lua cartile, primesti 5 puncte + 1 pentru mana mizata
  • Daca mizezi 0 si nu iei nicio mana, primesti 5 puncte
  • Daca iei mai multe sau mai putine maini decat ai jucat, esti penalizat cu un punct pentru fiecare mana pierduta
  • Daca exista egalitate intre jucatori, se va relua o partida de 8
  • Jucatorii pot alege sa joace si pe baza principiului premiere/depunctare, adica la 10 jocuri consecutive castigate sa se ofere 20 de puncte, iar la 10 pierzatoare, sa se scada 10 puncte. La final, punctele de la fiecare subjoc se aduna si se face un total, castigator fiind cel cu numarul cel mai mare de puncte. De asemenea, se poate juca si la 0, caz in care, dupa ultimul joc de 8, va fi premiat participantul care a obtinut 0 puncte.

Unde se poate juca Whist?

Whist este atat un joc de carti, cat si unul de societate, fiind practicat in majoritatea cazurilor in format fizic, alaturi de alte persoane. Atat timp cat ai langa tine cativa prieteni si un pachet standard de carti, poti juca teoretic oriunde. Tine minte sa ai la indemana si un pix si o foaie pentru a crea tabelul de punctaje si a tine evidenta progresului celorlalti participanti.

Odata cu evolutia tehnologiei, au aparut in Romania si platforme virtuale unde poti juca whist alaturi de alti participanti selectati aleatoriu, sau alaturi de prietenii tai, de exemplu Whist.doizece.ro sau Ro.boardgamearena.com.

Pe unele platforme, se poate juca direct din browser, fara descarcare de software, este nevoie doar sa-ti creezi un cont folosind adresa de e-mail/un nume de utilizator si o parola.

Din pacate, nu exista insa posibilitatea de a juca whist pe bani reali la cazinourile online licentiate, deci jocul poate fi incercat strict pentru distractie si petrecerea timpului liber. Daca te simti cel mai priceput si vrei sa-ti dovedesti abilitatile, pe unele site-uri se organizeaza inclusiv turnee si campionate de whist la care poti participa.

Cuvinte cheie la whist

  • Dealer – primul jucator care distribuie cartile, este selectat aleatoriu. Fiecare participant va fi, la un moment dat, dealer
  • Levata – numarul total de carti pe care un jucator le poate ridica de pe masa pe baza unei carti mai mari sau a unui atu
  • Atu – culoarea ultimei carti impartite. Daca se joaca mai multe atuuri intr-o levata, castiga jucatorul cu atuul cel mai mare
  • Licitatie – etapa premergatoare jocului propriu-zis. La inceputul fiecarui sub-joc, toti participantii, incepand cu primul, trebuie sa spuna cate maini cred ca vor face, obiectivul final fiind de a castiga atatea maini cate ai licitat la inceput si a fi punctat in consecinta. In caz contrar, orice mana in plus sau in minus se depuncteaza.

Istoria jocului de whist – cele mai importante evenimente

Whist-ul este un joc de carti englezesc, vechi de peste 500 de ani. La origini, acest termen a fost folosit pentru a desemna o persoana calma si linistita.

Se crede ca prima varianta a jocului de whist ar fi aparut mult mai devreme de secolul XVIII, mai precis in 1529, sub denumirea de Trump, fiind ulterior schimbata in Slamm si Whisk. Prima carte dedicata jocului de Whist a aparut abia in 1800 si a fost publicata de Henry Jones, sub pseudonimul Cavendish.

Doar la finalul secolului XVIII a inceput sa fie folosita cu precadere denumirea de astazi a jocului de whist, iar atunci au inceput sa fie definitivate si regulile de baza.

Whist-ul s-a bucurat de un succes rasunator, devenind intr-o perioada relativ scurta cel mai practicat joc de societate al vremii, pana in anul 1904, cand a fost detronat de aparitia Bridge-ului. In unele cercuri, inclusiv acum, in 2024, whist-ul isi mentine popularitatea, mai ales varianta romaneasca, datorita asemanarilor cu clasicul anglo-american Oh Hell.

De asemenea, Whist-ul este preferat si pentru faptul ca are o durata de desfasurare mai scurta fata de alte jocuri de carti cu principii de joc asemanatoare.

Daca o partida de rentz dureaza in medie 3 ore, un joc de whist se desfasoara in 30-60 de minute. Online, timpul se reduce la jumatate, pentru ca nu sunt impartite manual cartile si nu trebuie sa astepti dupa ceilalti participanti, iar punctajele sunt si ele calculate automat de software.