Yams, denumit si lams, yatzy sau yahtzee este un joc de societate ce utilizeaza zaruri. A fost creat de Milton Bradley, avand ca sursa de inspiratie poker-ul, precum si alte jocuri similare ca Yacht si Generala.

Pe parcursul unui joc de yams in persoana sau online, vor fi implicate elemente de noroc si probabilistica, dar si de strategie.

Din acest motiv, este o alegere versatila pentru o gama larga de participanti, indiferent de nivelul lor de pregatire. In prezent, este unul dintre cele mai populare jocuri cu zaruri din lume, fiind o piesa de rezistenta la serile cu prietenii, fie ca iau parte grupuri restranse sau, din contra, extinse de oameni.

Astazi iti vom detalia in ce consta jocul de yams online, principalele reguli pe care trebuie sa le urmezi, precum si obiectivul cheie pe care, daca il atingi, vei fi incoronat invingator.

Ce este yams online si cum se joaca?

Obiectivul oricarui joc de yams este obtinerea unui punctaj total cat mai mare, in urma aruncarii a cinci zaruri. Modul in care se calculeaza punctajul poate fi putin derutant, mai ales daca nu esti familiarizat cu jocul, dar noi suntem aici sa simplificam lucrurile pentru tine.

Pentru inceput, la yams ai nevoie de o coala de hartie care va servi drept score sheet sau tracker al punctajelor obtinute de jucatori. Aceasta este impartita in doua sectiuni, respectiv tabele, continand in total 13 coloane.

La fiecare aruncare de zaruri, trebuie sa-ti contorizezi punctajul in casuta corespunzatoare iar, daca nu ai obtinut nicio pereche prestabilita, va trebui sa pui 0 in dreptul casutei respective.

Atunci cand iti vine randul, ai dreptul la 3 aruncari, si se vor utiliza 5 zaruri. La un joc de yams participa de regula cel putin doi jucatori. La inceput, fiecare jucator arunca in acelasi timp zarurile si va deschide jocul persoana cu punctajul cel mai mare.

In functie de rezultat, fiecare jucator isi va nota punctajul in tabel sau va alege alte zaruri, iar pe restul le va arunca din nou. Alternativ, zarurile pot fi puse si intr-o cana, amestecate si apoi aruncate pe masa.

Ai dreptul sa arunci din nou zarurile doar de maxim 2 ori. Aceleasi reguli le vor urma si oponentii, iar jocul de yams se va finaliza in momentul in care toate coloanele de pe score sheet sunt completate. Va fi desemnata castigatoare persoana cu punctajul cel mai mare.

Tabelul de puncte se poate completa in mai multe moduri, in functie de durata pe care vrei sa o aiba jocul, de exemplu de sus in jos, de jos in sus sau pe sarite, ultima varianta fiind si cea mai scurta.

Cum se calculeaza punctele in cadrul jocului de yams online?

Modul de calcul al punctajelor este unul diferit pentru sectiunea de sus in comparatie cu cea de jos. In cadrul primei sectiuni a tabelului, obiectivul tau este sa obtii cel putin 63 de puncte iar, daca depasesti acest plafon, la final primesti un bonus de 35 de puncte. In prima parte a tabelului exista 6 casute corespunzatoare diferitelor valori ale zarurilor, adica 1,2,3,4,5 si 6.

Pentru a umple aceste casute, va trebui sa combini valorile zarurilor de acelasi numar aruncate, si sa inserezi acel numar in casuta corespunzatoare. Asadar, daca ai aruncat doua zaruri de 5, vei pune 10 in casuta 5. Tine minte ca poti umple fiecare casuta doar o data, deci trebuie sa alegi cu atentie cum vei contoriza punctele.

Cea de-a doua sectiune a tabelului iti va fi foarte familiara daca obisnuiesti sa te distrezi si la jocurile de carti. Aici vei gasi listate principalele maini conform ierarhiei de la poker, singura diferenta fiind ca valorile se calculeaza pe baza aruncarii zarurilor, nu pe baza cartilor de joc:

  • 3 de acelasi tip – 3 zaruri cu acelasi numar (valorile se cumuleaza, adica mana va fi de 18 puncte)
  • 4 de acelasi tip – 4 sau mai multe zaruri cu acelasi numar – primesti 14 puncte
  • Full house – 3 zaruri de un numar, si doua de alt numar – primesti 25 de puncte
  • Small straight – o secventa de 4 numere – primesti 30 de puncte
  • Large straight – o secventa de 5 numere – primesti 40 de puncte
  • Chance – orice combinatie, adica totalul celor 5 zaruri aruncate – 24 de puncte
  • Yahtzee sau yams – zarurile arata 5 numere identice (primesti 50 de puncte)
  • Yahtzee bonus – daca deja ai nimerit 50 de puncte si mai obtii un yams, ti se adauga un bonus de 100 de puncte

La finalul celor 13 runde de joc, se vor cumula punctajele obtinute in ambele sectiuni, iar persoana cu totalul cel mai mare va castiga.

Probabilitati la yams

Motivul pentru care yams este considerat atat un joc de noroc, cat si de strategie, este faptul ca implica si unele elemente de matematica si probabilistica. Daca esti genul de persoana care adora board game-urile ce antreneaza mintea, o sa-ti placa foarte mult. Ai sanse diferite de a nimeri una dintre mainile de joc mentionate mai sus, astfel:

  • Pereche (2 de acelasi tip) – 60.19% sanse
  • 3 de acelasi tip – 15.43% sanse
  • 4 de acelasi tip – 1.93% sanse
  • Full house – 3.86% sanse
  • Small straight – 12.35% sanse
  • Large straight – 3.09%
  • Yahtzee/yams – 0.08%

Originea si istoria fascinanta a jocului de yams

Foarte putine jocuri de cazino au fost inventate ca o pura coincidenta, din greseala, insa yams este un exemplu graitor. Se crede ca jocul a fost descoperit accidental de un cuplu de canadieni, care, pentru a face mai usoara trecerea timpului si a scapa de plictiseala, au aruncat pe masa 5 zaruri si au inceput sa inregistreze pe o foaie multitudinea de combinatii rezultate.

Aceasta a fost prima si cea mai rudimentara forma a jocului, urmand ca, pe parcursul anilor, sa se definitiveze regulile pe care le cunoastem astazi.

Initial, jocul era cunoscut sub denumirea de yacht, intrucat era practicat la bordul unui yacht luxos de catre cei doi canadieni amintiti inainte. Insa, ulterior, in anul 1956, a fost redenumit in yahtzee de catre Edwin Lowe.

Acest antreprenor a obtinut acceptul canadienilor si a cumparat drepturile de autor pentru joc, pe care le-a detinut pana in 1973, perioada in care a comercializat jocul si l-a popularizat la scala larga. Yahtzee, in forma moderna pe care o cunoastem, a reusit sa implementeze cu succes elemente de poker cu zaruri, yacht si generala, asemanandu-se cu jocul scandinav Yatzy.

In anul 1973, compania Milton Bradley a cumparat firma lui Edwin Lowe si a primit dreptul de a produce si a distribui jocuri yahtzee in intreaga lume.

Atunci cand jocul se afla sub proprietatea intelectuala a lui Edwin Lowe, antreprenorul reusise performanta de a vinde peste 40 de milioane de jocuri la scala globala. Incepand cu anul 2007, principalul distribuitor a devenit firma Hasbro, care vinde peste 50 de milioane de jocuri yahtzee in fiecare an.